РЕЦЕПТИ

Риба с картофи


Риба с картофи
Продукти: 2 кг едра рибасол1/2 ч. л. млян черен пипер1 кг по-дребни картофи4 яйца2 глави кромид2 филии стар хляб4 скилидки чесън1 връзка магданоз4 с. л. настъргано сирене1/2 ч. л. шафран                                                                              200 мл олио

Начин на приготвяне:


Рибата се натрива със солта и пипера.
Картофите се обелват и се слагат в малко подсолена вода.
Две от яйцата се сваряват твърдо. Щом изстинат, се обелват и нарязват много дребно.
Кромидът се обелва и нарязва на ситно.
Хлябът се настъргва, чесънът се скълцва, а магданозът се нарязва на ситно.
Всичко се слага в купа и се прибавят настърганото сирене, 2 сурови яйца, 1 с. л. олио и,  ако трябва, се досолява.
Разбърква се и рибата се напълва с тази смес и се слага в намаслена тава.
Картофите се подсушават добре и се нареждат около рибата, полива се с олио и разреден с вода шафран.
Поставя се в слабо загрята фурна за 1 час, като от време на време се полива със стеклия се сос.


Панирани калмари


Панирани калмари Продукти:
1 кг калмари
2 яйца
2 супени лъжици брашно
3-4 супени лъжици галета
мащерка
черен пипер
сол
олио за пържене

Начин на приготвяне:
Почистените калмари се сваряват в подсолена вода. (При готвене топлинната обработка трябва да бъде минимална. Продължителното варене ги прави жилави и безвкусни.)
След като изстинат, се нарязват на кръгове с дебелина около 1 см.
Брашното се смесва с черен пипер и мащерка на вкус. Яйцата се разбиват добре.
Всяко парче от калмарите се потапя последователно в брашното, после в разбитите яйца, в галетата и отново в яйцата. Пържи се в горещо олио.
Аз ги поднасям със следния дресинг: 2  супени лъжици, 2 чаени лъжици оцет, 1 скилидка чесън, 2 супени лъжици майонеза, 2 супени лъжици сметана,1 чаена лъжичка настърган хрян.Дресингът се приготвя, като първо се смесват зехтинът, оцетът и счуканият чесън. Прибавят се майонезата, сметаната и хрянът. Продуктите се разбъркват до пълното им хомогенизиране.
Калмарите се сервират с този  дресинг.
Да ви е вкусно!

Пъстърва на фурна


Пъстърва на фурна 
Продукти:
4 пъстърви
2 лимона
сух или пресен босилек
1 с. л. горчица
100 г масло
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:

Почистената риба се посолява обилно и се оставя 2-3 часа в хладилник, да поеме   солта.
Измива се, пълни се  и поръсва с босилек и нарязан на филийки лимон.
Залива се с размитата в 1 чаена чаша вода горчица, поръсва се с черен пипер и нарязаното на парченца масло и се пече в умерена фурна около 40 минути.

Сьомга със сметана


Сьомга със сметана – топи се в устата.
Продукти:
800 г сьомга
400 г /1 кофичка/ сметана  
сол
черен пипер
копър
лимон
зехтин
2 стъкчета зелен лук (за поръсване)

Начин на приготвяне:
Сьомгата се посолява добре, поръсва с черен пипер, копър и зехтин. Нарежда се в тавичка. Залива се със сметаната - да покрие рибата. Пече се на фурна около 15 минути. 

Риба във фолио на скара


Риба във фолио на скара
Продукти:
4 пъстърви/или каквато друга по-едра риба имате, става и с филета/
1 лимон
зехтин или олио - количеството е според това колко е мазна рибата
1 чаена чаша бяло вино
девисил, мащерка, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:
Почистените риби се осоляват и всяка се слага отделно в предварително намаслено фолио/алуминиево/.
Фолиото го правите във формата на лодка, за да не изтекат виното и зехтина, нареждате тънки резенчета лимон в коремчето на рибата/ или върху филето/.
Слагате от подправките според вашия семеен вкус, затваряте фолиото и го оставяте върху скарата за 10-20 мин. /времето е според вида на  рибата, която сте ползвали/.  През това време ще свършите нещо друго. Не забравяйте да изстудите бирата/виното/.
Да ви е сладко!



За любителите на сьомга


За любителите на сьомгаНеобходимите продукти са: 4 котлета от сьомга,
един лимон и един грейпфрут,
100 мл бяло сухо вино,
2-3 скилидки чесън,
зехтин за пържене,
черен и бял пипер,
връзка магданоз,
сол на вкус

Начин на приготвяне:Настъргана кора от лимона се смесва със сока от грейпфрута. Прибавяте солта, виното и двата вида пипер, след което оставяте рибата да се маринова около половин час. Колкото повече я държите, толкова по-вкусна и крехка става /зависи с колко време разполагате/.
В подходящ тиган изсипете зехтина /ако е тефлонов-минимално количество/. Като се сгрее пуснете разрязаните на половинки скилидки чесън и ги извадете веднага щом станат златисти на цвят.
Котлетите се нареждат в овкусения зехтин и се пържат по две минути от всяка страна, след което в тигана се добавя и сока от маринатата. Задушавайте рибата в получения сос още 3-4 минути от всяка страна.
Извадете я и след като я поотцедите /но не много, защото сосът е много вкусен/, наредете в чиния и украсете с малко пресен магданоз.
Гарнитурата е според индивидуалният вкус, сезона, диетата на която сте в момента или съдържанието на хладилника. Аз предпочитам авокадо или карамелизирани бейби-морковчета...  А напитката - е, там всеки според предпочитанията си.


Шаран с портокали


Продукти: 
1 почистен шаран около 1 кг
150 г печурки
3 портокала
300 г масло
2 ч.ч. бяло сухо вино
галета
сол
смлян черен пипер

Начин на приготвяне: 
Измийте и подсушете печурките, нарежете ги на тънки резенчета. Измийте портокалите с четка и ги нарежете на кръгчета, без да ги белите.
Сложете шарана в огнеупорен съд, около него подредете портокаловите кръгчета, поръсете с галета, покрийте с печурките, залейте с виното. Отгоре подредете равномерно бучици масло, посолете, поръсете с черен пипер.
Печете около 35-40 минути във фурна, загрята на 170-180 градуса. Сервирайте ястието горещо, украсено с клонка мента.
По тази рецепта могат да се приготвят и други сладководни риби, а за гарнитура да се изпекат цели картофи във фолио. Картофите се обелват, измиват, всеки се увива във фолио и се пекат около 20-30 минути в зависимост от това дали са по-едри, или по-дребни.
Приятен апетит!


Скумрия с ориз на фурна

Продукти: 
2 средно големи скумрии
1 голяма глава лук
1 ч.ч. ориз
4 ч.ч. вода
олио,сол, черен пипер

Начин на приготвяне: 
Рибите се почистват и нарязват всяка на по 4-5 пръстена.
Лукът се нарязва на ситно, запържва се в олио, добавят се подправките и ориза, добавя се 1 чаша от водата.
Оставя се малко да поври, след което се прехвърля в тава,добавя се останалата вода, върху ориза се разпределят парчетата риба, опитва се за подправки и се доувкусява,ако е нужно. Запича се във фурната до готовност на ориза.
Любима рецепта в моето семейство, надявам се да ви хареса!!!

Пъстърва със зеленчуци във фолио

Пъстърва със зеленчуци във фолио


Продукти:
1 изчистена пъстърва
1 малка глава лук
1 малък морков
1/2 малка тиквичка

Начин на приготвяне:
В плитък съд слагаме парче алуминиево фолио(достатъчно да се завие хубаво цялата риба).
Намасляваме фолиото и слагаме рибата. Намазваме и рибата с мазнина, малко сол, черен пипер. Режем зеленчуците на тънки кръгчета и покриваме рибата с тях.
Завиваме фолиото добре и пъхаме във фурната за около 1 час на максимална температура. 




Пълнен шаран с орехи


Продукти:
1 шаран
1 кафеена чашка олио
1 връзка магданоз
1 чаена чаша орехови ядки
2 глави кромид
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Шаранът се изчиства от люспите, перките и хрилете.
Измива се обилно с вода отвътре и отвън.
Посолява се и с наръсва с черен пипер.
Лукът, нарязан на ситно, се задушва с малко олио и вода.
Прибавят се накълцаните на дребно орехови ядки и ситно нарязаният магданоз.
Разбърква се и се залива с 2 кафеен чашки гореща вода.
Вари се 2-3 минути.
С тази смес се пълни шаранът
Зашива се.
Поставя се в тавичка.
Залива се с малко гореща вода и с пече първоначално н силна фурна (15-ин мин), след това на 20 градуса до готовност.
Сервира се в поднос украсен с резенчета лимон.



Кюфтета от риба с девисил


Кюфтета от риба с девисилПродукти:
700 г сурово рибно филе
100 г пушена скумрия
1 филия хляб
1 малка глава кромид
2 скилидки чесън
30 г масло
2 яйца
1 супена лъжица млени орехи
смлян черен пипер
2-3 листа пресен девесил
1 лимон

Начин на приготвяне:
Рибното филе, пушената риба и обелените лук и чесън се смилат заедно в блендер.
Прибавят се яйцата, маслото, накиснатият в прясно мляко и добре изстискай хляб и счуканите орехи. Продуктите се смесват с миксер. Подправят се с част от нарязания на ситно девесил и със сол и черен пипер на вкус. Каймата се оставя за половин час в хладилника.
Оформят се малки кюфтета (с диаметър около 12 см), овалват се в брашно и се изпържват в повече олио.
Гарнират се с резенчета лимон и с останалия девесил.

Няма коментари:

Публикуване на коментар